• Novinky

            • 1.C - Botanická záhrada

            • Dňa 19.5. sme s triedou 1.C navštívili Botanickú záhradu v Bratislave. Deti si s úžasom pozorne prešli Skleník úžitkových rastlín zameraný na tropické a subtropické plodiny. Viktóriový skleník, palmový skleník a kaktusový skleník. Zvedavé deti zaujali aj vonkajšie skupiny rastlín, ako je rozárium, andexitová skalka, letničkové a trvalkové záhony. Botanická záhrada patrí medzi obľúbené miesta oddychu i získavania poznatkov. Bratislava mala botanickú záhradu už v roku 1653 a bola prvou svojho druhu v Uhorsku.

            • Dopravná výchova na dopravnom ihrisku

            • 25.5. sme sa 1.A,B,C stretli na našom krásnom, novom, dopravnom ihrisku pred školou.Keď deti z diaľky zbadali policajné auto a pani s pánom policajtom, prichádzalis veselou otázkou, či sú naozajstní:-)

              Boli...naozajstní:-) a priviezli deťom na veľkú radosť aj kolobežky a celkom naozajstneich aj sledovali pri dodržiavaní predpisov na semaforoch, na hlavnej, na stopke...

              Ďakujeme za zaujímavé dopoludnie, pri ktorom sme si fajn zopakovali podstatné informácie o doprave a bezpečnosti na ceste a chodníkoch.

            • 1.B - Botanická záhrada

            • 05.05. 2022 sa 1.B s veľkým očakávaním vybrala na exkurziu do botanickej záhrady. Slniečko hrialo, jašteričky pobehovali kade - tade, jazierko sa hmýrilo množstvom žubrienok,veveričku napodiv vôbec nevyrušila prítomnosť našich detí a obratne pred nami obhrýzala šišku. Užovka sa stihla bezpečne skryť v papradí a ani kvety v skalkách neutrpeli vážnejšiu ujmu...

              Deti boli ohromené kaktusmi v skleníkoch a najviac sa im páčila brazílska džungľa:-)

              Niektorí boli v botanickej 1.krát a veľmi sa im páčilo.

            • Školský výlet Abeland - 1. A,B,C trieda

            • 27.05.2022 sa triedy - 1.A,B,C - vybrali na výlet do Abelandu a podľa názoru spokojných detí, p. učiteliek aj p. vychovávateliek, vybrali sme si veľmi dobre.

              Deti si vyskúšali mletie múky a pečenie chlebíka, z hliny skúsili vymodelovať svoje umelecké dielko,obzreli si bylinkovú záhradu, jazierka, mlyn, aj zvieratká na farme.

              Všetci sa veselo vyjašili na ihriskách v lese a s úžasom sme obdivovali krásu okolitých bukov,javorov, líp, jaseňov a briez. 

              Bol to krásny deň.

            • 4.A – prírodoveda- outdoorová hodina

            • V piatok 27.05. sme sa na hodinu prírodovedy vybrali na Kráľovu horu - po karlovesky na „ Kukuričák.“ Rastliny a živočíchy spoločenstva lúk, to je tematický celok, ktorý momentálne preberáme. Úlohou žiakov bolo nájsť čo najviac rastlín o ktorých sa učíme, ale tie, ktoré v učebniciach nemáme. Nie všetky rastliny sme dokázali identifikovať, preto sme použili aplikáciu PlantNet. Pozorovali sme aj živočíchy - húsenice, chrobáky a jedného slepúcha.

              Na záver sme sa zamerali na stromy, pozorovali sme kôru, koruny a listy. Niekoľko listov sme si priniesli do školy a použili na hodine výtvarnej výchovy.

            • Školský výlet, 4.A,B,C triedy - Science centrum VIDA

            • Dňa 24.05.2022 sa triedy 4. A,B,C zúčastnili školského výletu v Brne vo vedeckom centre VIDA. Expozícia bola rozdelená do 5 celkov: Planéta, Civilizácia, Človek, Mikrosvet a Detská science centrum pre deti.

              Žiaci sa mohli vlastnou rukou dotknúť exponátov, objavovali, ako funguje svet okolo nás. Bolo to objavovanie, učenie hrou. Priamo v centre sa nachádza obchod, kde si deti mohli nakúpiť suveníry.

              Výlet dopadol na 1!

            • Indiánsky deň v II. a III. oddelení ŠKD

            • V poslednú májovú stredu sa na Širokej pláni stretli odvážne kmene Indiánov, aby si zmerali svoje sily, porovnali odvahu, vytrvalosť i bystrú myseľ. Kmeň Sediaci Býk (menej známy ako 1.B) a kmeň Červený Oblak (niekedy prezývaný 1.C) bojovým pokrikom otvorili vzájomné stretnutie.

              Odvážne Indiánky a Indiáni lovili bizóna, ktorý nakoniec podľahol ich presnej muške. Šípy dokázali streliť do takej diaľky, že ich takmer nebolo možné nájsť a nepriateľa nekompromisne zajali taktikou „kameň-papier-nožnice“.

              Indiánske dievčatá so zapletanými vlasmi a ozdobenými šatami vyrážali dych svojou krásou a múdrosťou. Mladí indiánski muži budili rešpekt pomaľovanými tvárami a bohato zdobenými čelenkami.

              Sediaci Býk a Červený Oblak nakoniec museli zakopať vojnový tomahawk a spojiť svoje sily pri záverečnom hľadaní indiánskeho pokladu. Už teraz sa povráva, že si svoje stretnutie o rok zopakujú.

              Náčelníčky Katka a Mariannka

            • Testovanie 9 - výsledková listina školy

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              dovoľujeme si vás informovať o výsledkoch našej školy ohľadom Celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka ZŠ... - Testovanie 9 2022.

              V prvom rade chceme POĎAKOVAŤ Mgr. Zuzane Kubovčíkovej, PaedDr. Zuzane Veľasovej a Mgr. Zuzane Bublovej za prípravu žiakov na Testovanie 9.

              Žiaci našej školy sú z MAT o 16,3 % a v SJL o 6,1 % úspešnejší oproti národnému priemeru.

              Ďakujeme a gratulujeme.

            • Apríl – mesiac dopravnej výchovy v ŠKD

            • Mesiac apríl patrí na našej škole už tradične dopravnej výchove. V školskom klube sa jej venujeme najskôr teoreticky – prváci sa učia, ako bezpečne prechádzať cez cestu či ako sa správať na chodníku, kým staršie ročníky spoznávajú základné dopravné značky a pravidlá premávky. Po overení vedomostí v kvízoch sme prvýkrát poriadne dali zabrať nášmu novému dopravnému ihrisku. Ako prvé si to vyskúšali oddelenia tretiakov, o týždeň na to prišli na rad druháci. Prvákom najskôr neprialo počasie, ale počas prvého májového týždňa sa konečne dočkali aj oni. Deti sa na kolobežkách výborne zabavili, vyskúšali si trpezlivé čakanie na červenej, ale aj bláznivé jazdy či preteky. Na konci boli všetci účastníci odmenení malým darčekom.

            • Tvorivé trhy - pomoc pre Ukrajinu

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              ako sme vás už informovali, na Tvorivých trhoch sa nám vďaka vám podarilo vyzbierať úžasných 1510 Eur. Dlho sme premýšľali, akú formu pomoci pre ľudí zasiahnutých vojnou zvoliť. Nakoniec sme sa rozhodli pre organizačne náročnejšiu, no za to najtransparentnejšiu formu pomoci.

              Za vyzbieranú sumu sme nakúpili:

              - poukážky do potravín LIDL v hodnote 550 eur

              - nákup potravín v hodnote 575,06 eur

              - nákup drogérie a hygienických potrieb v hodnote 389,20 eur.

              O tom, čo je aktuálne najpotrebnejšie nakúpiť sme vopred komunikovali s tímom organizácie Kto pomôže Ukrajine. Nakúpené potraviny, poukážky a drogériu sme odovzdali do miesta humanitárnej pomoci v Auparku, ktoré funguje ako zberné aj výdajné miesto pomoci pre odídencov z Ukrajiny.

              Ďakujeme za vašu ochotu pomáhať, ktorá nám dodáva silu a nádej. Veľmi si vážime komunitu, ktorú spoločne ako škola, rodičia a žiaci vytvárame.

            • Okresné kolo biologickej olympiády

            • Vo štvrtok 5.5.2022 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii F, čo sú žiaci 3. - 5. ročníka. Našu školu reprezentovali 4 družstvá.

              Za starších žiakov (5. ročník) to bolo družstvo KARLOVESKÉ BOBRY v zložení: Ninka Barčiaková, Natálka Šuplatová a Cyril Greškovič. 

              Za mladších žiakov (3.-4. ročník) nás reprezentovali 3 družstvá:

              družstvo VČELY v zložení: Dominika Klebercová, Emka Minarovičová, Matej Katreniak a Patrik Pavelka;

              družstvo VLKY v zložení: Katka Dúbravská, Emka Kováčová, Lucka Tomašovičová, Karinka Vršanská a Miško Harvanka a 

              družstvo KRTKOVIA v zložení: Julka Pašková, Hanka Barlová, Kristínka Kolibárová a Emka Štefuriková.

              Družstvá priniesli do múzea kompletné zbierky prírodnín, ktorých výroba ich stála nemálo úsilia a momentálne zostali v múzeu na kontrolu. Všetci mladí olympionici si počínali veľmi dobre. V družstvách veľmi pekne spolupracovali, striedali sa pri vypĺňaní testu a aktívne reagovali na podnety skúšajúcej;-). Výborne si poradili s praktickou časťou, kde určovali prírodniny a verím, že dobre zvládli aj testovú časť, ktorá bola náročnejšia na porozumenie. S netrpezlivosťou budeme čakať na (dobré) výsledky resp. umiestnenia;-). Ale aby tie výsledky boli naozaj dobré, tak sme strávili veľa stretnutí po škole;-), zopár výletov v lese a nakoniec sme si boli opakovať  vedomosti deň pred OK v Prírodovednom múzeu. Vypreparované zvieratá, náučné panely, ale i obyčajná hra pexeso, ktorú sme si zahrali v múzeu nám pomohli zopakovať si pomerne rozsiahle tématické celky Stromy, zvieratá a jarné byliny našich lesov. Po skončení olympiády sme si boli dať malú odmenu, a to veľkú zmrzlinu!:-).

              V škole nás ešte čaká dokončenie 3. školského kola, obnovenie výstavy prác detí v presklenej chodbe a koncom mája slávnostné vyhodnotenie a ukončenie biologickej olympiády v  kategórii F v tomto školskom roku. V galérii nájdete fotografie z opakovania a z okresného kola v Prírodovednom múzeu.

              Deti po celý čas pripravuje a povzbudzuje Mgr. Jarka Hajašová J

            • Hrali sme sa na Picassa

            • Žiaci 8.A triedy sa pod vedením pani učiteľky Hudobovej zahrali na Picassa. Naučili sme sa čo je Kubizmus a na vlastnej koži sme si vyskúšali nakresliť kubistický portrét. Výsledok našej práce bol naozaj geometrický a farebný 🙂.

            • Outdoorové pracovné vyučovanie v 3.B

            • Piatkové slnečné počasie a príjemná teplota dovolili žiakom 3.B vymeniť svoju triedu za školský areál a stráviť hodinu pracovného vyučovania vonku. Tvorenie z prírodnín je neobvyklé v tom, že je v prvom rade orientované na proces, nie na výsledok. Deti si musia materiál najskôr vlastnými silami nájsť a zhromaždiť, až potom môžu začať tvoriť.

              Počas tejto hodiny sme si vytvárali mandaly z prírodnín, ktoré žiaci hľadali v areáli školy. Okrem kvetov, kameňov a paličiek sa deťom podarilo nájsť aj „poklady“ ako pierka, prázdne ulity, či škrupiny orechov. Tvorenie mandaly nám pripomína, že všetko materiálne je dočasné. Aj naše diela rozfúkal vietor, ale energia načerpaná vonku nám zostala.

              Mgr. Katarína Hajašová

            • Deň NARCISOV

            • Vo štvrtok 28.4.22 sme si pripomenuli už 26. ročník pomoci onkologickým pacientom – Deň Narcisov.

              Našu spolupatričnosť a podporu týmto ľuďom sme vyjadrili tým, že sme sa zapojili do celoslovenskej finančnej zbierky .  20 žiakov deviateho ročníka od 8:30 do 13:30h pomáhali v teréne ako dobrovoľníci. Oslovovali okoloidúcich a pripínali im symbol pomoci  - žltý narcis. Boli veľmi milí, snaživí a v teréne fungovali ako skúsení mladí ľudia, za čo im patrí veľká pochvala.

              Veríme, že aj naša pomoc zlepší kvalitu života ľuďom s vážnym ochorením, ale aj ich rodinám a blízkym, ktorí to prežívajú s nimi. Želáme im vytrvalosť, vieru a pozitívne myslenie..

              Výsledky zbierky z dňa 28.4. zverejníme hneď po ich oznámení z centra Ligy proti rakovine – Brestová 6.

              VŠETKÝM PATRÍ VEĽKÉ:        ĎAKUJEME!